Valg af line til UL fiskeriet i put and take

Flet eller Mono?

Der findes to hovedtyper af liner. Flettet og monofil. Der er en masse forskelle på de to typer, men de to forskelle som betyder noget for mig er elasticitet og tykkelse.

En monofil line kan give sig, og det kan derfor være sværere at føle kontakten med agnen, og det kan være sværere at give modhug, fordi linen tager en del af kraften ved at strække sig. Derudover laves monofil ikke så tyndt som fletline.

En fletline er uelastisk, hvilket overfører al kraften til agnen og krogen. Fletline kan være enormt tynde. Helt ned til 0.04mm.

Derfor fisker jeg med fletline og vil anbefale det til andre.




Tykkelse

Til det helt lette UL fiskeri betyder  tykkelsen af linen enormt meget. Den første fletline jeg købte var 0.12mm. Den føltes let og lille og havde alligevel en ekstremt høj brudstyrke. Så jeg følte mig meget sikker selv om den var så tynd.

Når jeg stod ved søen kunne jeg dog se, at jeg ikke kastede lige så langt, som de andre der fiskede ved søen. Efter at have talt med forskellige fiskere omkring det, kunne jeg konstatere, at de brugte tyndere line. Den tyndere line betyder at man kaster længere. Der er mindre friktion i øjerne på stangen, og den vejer lidt mindre så den flyver lettere.

Den line som jeg endte med at købe var en WFT Micro Braid i 0.06mm. Den har en brudstyrke på 3.4 kg og føltes forsvindende tynd. Det var nærmest angstprovokerende at sætte den på, fordi jeg var bange for at den ikke kunne holde til det. Hvad nu hvis jeg fangede en stor fisk? Og hvor meget kunne det rent faktisk betyde?

Hvor meget det betyder afhænger naturligvis af, hvor stort ens endegrej er. For mit vedkommende bruger jeg oftest mellem 1,5g og 4g. Men ind i mellem bruger jeg endegrej på 7g. Der kan man også mærke forskel.

Den forskel jeg oplevede var helt vild. Med de mindste blink betød det næsten dobbelt kastelængde. De kaster i forvejen ikke enormt langt, så den ændring betyder utrolig meget for mulighederne for at affiske en sø. Selv om det ikke altid er længst ude at hugget kommer, synes jeg det er rart at have muligheden.
For de største blink betød det omkring 10 m mere i kastelængde.

Næste gang jeg skal skifte line, vil jeg prøve at gå ned i 0.04.¨


Brudstyrke

Brudstyrke bliver tit nævnt i forbindelse med tykkelse. En tyndere line har naturligvis en lavere brudstyrke. Men det betyder ikke ret meget. Altså medmindre endegrejet sætter sig fast i bunden.
Man kan komme meget langt ved at sætte sin bremse korrekt. Hvis linen har en brudstyrke på 3 kg. skal man sætte sin bremse til mindre end det. Så vil det være bremsen der giver sig i stedet for linen.
Min egen bremse er sat væsentlig lavere end det, så der er slet ingen situationer, hvor jeg nærmer mig linens brudstyrke. Det er kun, hvis jeg får sat den i siv eller andet, at jeg oplever den lave brudstyrke. Så fisk trygt med det, så længe det er fisk, du fanger og ikke grøntsager.


Mærke

Der er et utal af mærker, og jeg har langt fra prøvet dem alle. Til at starte med troede jeg, at det hele bare handlede om tykkelsen på linen.

Da jeg skulle skifte min WFT line, forsøgte jeg mig med en Daiwa J-braid 8x også i 0.06mm. Hold da op, hvor blev jeg overrasket. Den kastede konsekvent mellem 5 og 10 meter kortere med fuldstændig samme setup af stang og hjul. Det var i en sø, jeg kender enormt godt, så jeg vidste præcist, hvordan det plejede at være.

Det betyder ikke at J-braid er en dårlig line. Den har en højere brudstyrke og er ikke helt så følsom overfor vind. Men den kaster kortere. Og for mig betyder det mere, end de andre ting gør. Og derfor skiftede jeg tilbage til WFT linen.

Opsummering
Til UL fiskeriet er de tynde fletliner enormt nyttige. Man kan sagtens fiske med mono og fange masser af fisk. Men de tynde fletliner giver nogle muligheder, som man ellers ikke har. Og i et fiskeri hvor man forsøger at optimere alle muligheder for at nå og fange fisken, vil jeg anbefale at man udnytter det potentiale som fletlinerne har.

Kommentarer